Camilla istuu pöydällä, vieressä on taidetta.

Ahvenanmaa: Camilla Edström Ödemark

tänään klo 11:39
Camilla pyrkii taiteessaan korostamaan puun luonnollisia ominaisuuksia, ja häntä kiehtoo erityisesti sen hajoamisprosessi - biologinen muutos tilasta toiseen. "Runoudella on taipumus syntyä siitä, mikä ensi silmäyksellä saattaa vaikuttaa banaalilta ja yksinkertaiselta".

Camilla Edström Ödemark on syntynyt ja kasvanut Ahvenanmaalla, ja nykyään hän jakaa aikansa Ahvenanmaan ja Oslossa sijaitsevan työhuoneensa välillä. Hän on ammattimainen kuvataiteilija, joka on erikoistunut kuvanveistoon ja piirustukseen, jossa puu on hänen tärkein materiaalinsa. Konstrundan 2025 -tapahtuman aikana Camilla työskentelee Hammarlandissa sijaitsevassa Timmerhusetissa, jossa hän luo veistoksia käyttäen perinteisiä puutyötekniikoita. 

Hän on myös saanut Hammarlandin hautausmaalta kaadetun tuhkapalan, jota hän työstää kesän aikana. "Tuntuu hienolta päästä työskentelemään puun kanssa, joka on kasvanut usean sukupolven hammarlantilaisten viimeisellä leposijalla", Camilla sanoo. "Samalla on tietty paine tehdä materiaalille todella oikeutta."

Taiteessaan Camilla pyrkii tuomaan esiin puun omia tarinoita ja häntä kiehtoo erityisesti sen hajoamisprosessi - biologinen muutos tilasta toiseen.

"Runoudella on taipumus syntyä siitä, mikä ensi silmäyksellä saattaa vaikuttaa banaalilta ja yksinkertaiselta", hän sanoo ja muistuttaa, että mikään ei oikeastaan katoa, vaan kaikki herää henkiin uusissa muodoissaan, mitä hän pitää eräänlaisena luonnon taikana.

Camilla sanoo, että hänen taustansa, jolla on juuret sekä Ahvenanmaalla että Manner-Suomessa, on vaikuttanut häneen voimakkaasti. Hänen äitinsä on syntynyt Malungissa, joka sijaitsee Ruotsin Finnskogenin metsässä, ja useat hänen perheensä jäsenet ovat matkustaneet eri tavoin Ruotsin, Ruotsin ja Suomen välisen rajan yli. Hänen Timmerhusetissa työstämänsä veistokset ovat osa Finnskogeniin keskittyvää yhteisnäyttelyä, jossa kaikilla osallistuvilla taiteilijoilla on yhteinen yhteys tähän paikkaan. Näyttely on esillä Kunstbankenissa Hamarissa, Norjassa, vuoden lopussa.

 

Camillalle oli aina selvää, että taiteella olisi keskeinen rooli hänen elämässään - mutta tie sinne ei ollut suinkaan suoraviivainen, hän sanoo. Valmistuttuaan Ahvenanmaan lyseosta hän kokeili erilaisia taideohjelmia Ruotsissa ennen kuin lopulta haki Konstfackiin ja pääsi sinne. Valmistuttuaan taiteilijaksi hän pyöritti ystäviensä kanssa galleriaa Tukholmassa. Hän oli myös jonkin aikaa mukana Malmössä sijaitsevassa Galleri CC:ssä ennen kuin hän muutti Osloon, jossa hän myöhemmin suoritti maisterintutkinnon.

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi Camilla päätti palata Ahvenanmaalle, on se, että ympäristöllä on ratkaiseva rooli luovassa prosessissa. Kaupungissa sijaitseva työhuone tarjoaa vähemmän tai ehkä erilaisia mahdollisuuksia kuin tilava työhuone maaseudulla. Camillalle paikallinen yhteys antaa turvallisuuden ja rauhan tunteen, mikä on tärkeää hänen työnsä kannalta. Hän korostaa, että kaikki ihmistä ympäröivät olosuhteet vaikuttavat siihen, miten hän ilmaisee itseään - luomispaikka ja -aika muokkaavat taiteen ilmaisua ja ulkonäköä.

Juuri nyt Camillaa ajaa haaste, jonka hän saa työskentelemällä niinkin monumentaalisen teoksen parissa kuin se, jota hän suunnittelee kesäksi. Formaatti on hänelle uusi, sillä veistoksista tulee jopa 3-4 metriä korkeita - mittakaava, jossa hän ei ole aiemmin työskennellyt.

Camilla kertoo valinnastaan työskennellä Timmerhusetissa, että hänellä on henkilökohtainen yhteys tähän paikkaan. Hän kasvoi Kattbyssä Ahvenanmaalla, ja hänen paras ystävänsä asui Mörbyssä, ja matkalla sinne hän pyöräili usein Timmerhusetin ohi ja oli ihastunut sen kauniiseen ulkonäköön. Nykyään rakennuksessa toimii useita eri yrityksiä, muun muassa paikallisia puutyöläisiä. Kun tarjoutui tilaisuus vuokrata yksi tiloista kesäksi, hän ei epäröinyt tarttua siihen.

"Toivon, että Konstrundanin aikana kävijät tulevat uteliaina", Camilla sanoo. "Että voin jakaa tekniikoita ja materiaaleja, joilla työskentelen, ja että hienot tapaamiset synnyttävät uusia ajatuksia."

Therese Hjälmarstrand