Berit Olander, woman sitting on the floor next to paintings

Ahvenanmaa: Berit Olander

04.08.2023 klo 08:07
Karl-Axel Perssonin mielikuvituksellisista paratiisikuvista lähtien Berit Olanders luo värikkäitä, elämää vahvistavia ja reheviä vesivärejä. Hän kertoo asuneensa Afrikassa kymmenen vuotta ja että hänellä on läheinen suhde trooppiseen viheralueeseen.

Se näkyy todella hänen kuvissaan, niitä katsellessa imeydyt fantastiseen paratiisilliseen satumaailmaan. Berit on osallistunut Konstrundaniin kahdesti aiemmin ja se on onnistunut monilla mielenkiintoisilla keskusteluilla taiteesta.

- Lapset ovat osoittaneet kiinnostusta visuaaliseen maailmaani kohtaan, minkä vuoksi ajattelin keskittyä heihin tänä vuonna, Berit kertoo.

Maalaukset roikkuvat hieman alemmalla korkeudella. Berit toivoo näyttelyn herättävän lasten uteliaisuutta. Hän säteilee iloa, kun hän puhuu kuvistaan ​​ja niiden kehittymisestä.

- Aloitan kuvien maalaamisen aika ehdoitta pelkällä idealla ja sitten kuva ottaa vallan ja kasvaa melkein ilman, että minulla on paljon sanottavaa edistymisestä, Berit sanoo ja nauraa. Aloitan edestä ja etenen taaksepäin, hetken kuluttua kuva vaatii pysähdyksen, sitten aloitan maalaamisen takaa eteenpäin. Sen jälkeen kuva määrittää värit ja kuviot. Tuntuu kuin keskustelemme, aihe ja minä. Keskustelua koostumuksesta ja väriteoriasta. Maalaan vaistomaisesti kuin lapsi.

 

Berit on saanut tekstiilitaide- ja käsityökoulutuksen Göteborgin teollisuuskorkeakoulussa. Ahvenanmaan Slöjd & Hantverkin näyttelyssä "Livet på kobben" Eckerön posti- ja tullitalossa voi nähdä kaksi Beritin kudosta kesällä 2023. Pandemian aikana hän kirjoitti myös omaelämäkerrallisen romaanin, jossa hän vastasi kysymykseen "Kenen tyttö" oletko sinä sitten?" ("Vemses flicka är du då?". Sen kanssa hän kiertää Ahvenanmaa yhdessä näyttelijä Matts Stenlundin kanssa.

Syksyllä 2023 vierailen Ahvenanmaan vanhainkodeissa keskustelemassa kirjasta. On ollut jännittävää nähdä, kuinka sanat ja kuvat ovat sekä samanlaisia ​​että erilaisia ​​siinä, miten ihmiset kohtaavat ne. Tekstin ympärillä voi syntyä aivan erilaista keskustelua kuin maalaamasi kuvan ympärillä, tuntuu kuin taide olisi vähän pyhää. Kuvittele, jos sinullakin olisi niin avointa keskustelua taiteesta! Berit huudahtaa.

Therese Hjälmarstrand