Itä-Uusimaa: Aino Ulmanen

04.08.2023 klo 08:03
Aino Ulmasen kierrätysmateriaaleista itse rakentama koti ja puutarha on taidekokemus sinänsä. Koti on Myrskylässä luonnon ja eläinten ympäröimänä.

Hänen työhuoneessa on tuhkalaatikoita eri puulajeista, koivusta,vaahterasta, lepästä ja haavasta sekä lehtikuusen kaarnasta. Tuhka syntyy olohuoneen takassa ja keittiön puuhellassa.

Aino kertoo taiteellisesta työstään seuraavasti: Kaikki alkoi noin viisitoista vuotta sitten, kun minulla kävi nuohooja ja savuhormista putosi eri värisävyisiä nokikappaleita. Sain ahaa-kokemuksen ja siitä päivästä lähtien olen maalannut väreillä, joita saan tuhkasta kun lämmitän taloani. Tuhka toimii minulle pigmenttinä. Kun teen pigmenttejä eli väriainetta tällä tavalla, lämmitän samalla taloani ja valmistan ruokaa. Asun ympäristöystävällisesti ja pyrin omavaraiseen elämään. Jotta pigmenttivärit  pysyvät puhtaina poltan jokaisen puulajin erikseen. Sekoitan sitten tuhkan sideaineeseen ja siitä syntyy akryyliväri. Maalauksissani käytän mustan, harmaan ja ruskean eri sävyjä. Taiteeni ottaa kantaa ympäristöön.

Mikään ei ole mahdotonta, jos on tahtoa

Maalaukseni kuvaavat luonnon ilmiöitä, katastrofeja, myrskyä, tornadoja ja merta. Työtapani on intuitiivinen ja ekspressiivinen. Osallistun aktiivisesti näyttelyihin ja taidettani on esillä Suomessa ja ulkomailla.

Leena Stoltzman