Öppna ateljéer i hela finland

Konstrundan är ett öppna ateljéer -evenemang som ordnas varje år i september. Evenemanget är kostnadsfritt både för besökarna och deltagarna som öppnar sina dörrar.

Välkommen på besök i det kreativa rummet!

Du har möjlighet att träffa konstnärer, konsthantverkare och formgivare runtom i Finland. Deltagarna finns i hela landet, från Eckerö i väst till Villmanstrand i öst och från Hangö i syd till Enare i norr!

Sari Nikolas ateljé i Kyrkslätt, Konstrundan 2018. Foto: Annabelle Antas

Sari Nikolas ateljé i Kyrkslätt, Konstrundan 2018. Foto: Annabelle Antas.

 

 

Varför en konstrunda?

Den första konstrundan ordnades 2008 som en del av Svenska Kulturfondens 100-årsjubileumsprogram. Idén kom från konstrundorna med långa anor i Sverige och Åbolands hantverk rf har varit arrangör ända från början.

Från att ha varit ett svenskspråkigt evenemang med drygt 80 besökspunkter längs kusten och på Åland har Konstrundan utvecklats till ett flerspråkigt evenemang. År 2021 hade vi rekordmånga deltagare då nästan 500 personer presenterade sig och sitt arbete för besökarna. Efterfrågan på ett öppna ateljéer evenemang är enorm, både bland besökare och aktörer.

Värdefulla möten

Mötet mellan besökare och konstnär, konsthantverkare och formgivare är avslappnat och kravlöst på Konstrundan. Ateljéerna fylls av intressanta diskussioner och kreativa stunder. På Konstrundan kan en också köpa konst och produkter direkt från tillverkaren helt utan mellanhänder.

Konstens fredag i Pargas 2017. Foto: Henrik Zoom.
Konstens fredag i Pargas 2017. Foto: Henrik Zoom.

Kringprogram

Det ordnas en hel del program kring Konstrundan, både för besökare och deltagare. Deltagarna erbjuder ofta arbetsdemonstrationer eller småskaliga verkstäder för besökarna. Besökarna får också delta i ett konstnadsfritt lotteri genom att fylla i en lott i varje ateljé de besöker. Konstrundan köper vinsterna av deltagarna och de presenteras här på hemsidan och i tidningen.

Under Konstens Fredag bjuder vi på en gratis konstuppgift till alla barn i skolåldern. Uppgiften distribueras till alla lågstadieskolor i landet. Under år 2020 och 2021 har vi producerat en film där en konstnär presenterar en uppgift och erbjuder alla som vill det möjlighet att skapa något. 

Delta i lotteriet eller prova på olika tekniker hos deltagarna.