Alexandra Lindqvist, person in a yellow outfit sittning on a stone, smiling

Itä-Suomi: Alexandra Lindqvist

04.08.2023 klo 08:09
Tuftatut korut ja tufting tekniikkana herättivät Alexandra kiinnostuksen, ja materiaali sekä tekniikka inspiroivat! r strax

Tuftatut korut ja tufting tekniikkana herättivät Alexandra Lindqvistin kiinnostuksen, ja materiaali sekä tekniikka inspiroivat! Kultasepän opintojen jälkeen hän ryhtyi kokeilemaan ja tutkimaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, sillä hän tunsi, ettei halunnut olla sidottu metalleihin ja perinteisiin kultasepäntekniikoihin. Hän kouluttautui kuvataiteilijaksi ja sen kautta hän tuli kosketuksiin eri käsityötekniikoiden kanssa. Hän lähti kokeilemaan eri kierrätysmateriaaleja, kuten polkupyöränkumeja ja kankaita. Käsillä tekeminen on aina ollut Alexandralle tärkeää, ja jo lapsena hän oli kiinnostunut koruista. 

Seitsemän vuotta sitten Alexandra Lindqvist muutti perheineen Juvalle, kun hänen puolisonsa otti perheen maatilan haltuunsa. Samoihin aikoihin hän oppi tuftaamaan. Tufttaaminen on perinteinen mattojen valmistustekniikka, jossa neulalla pujotetaan lankaa hienon verkon läpi. Verkon toiselle puolelle muodostuu kuvio. Maatilan työhuoneessa hän valmistaa värikkäitä koruja sekä perinteisiä kultasepäntekniikoita että tuftingia käyttäen, värien ja muotojen innoittamana. Alexandraa kiehtoo myös ajatus korujen käyttämisestä ja niiden yhteydestä kehoon. Inspiraatio voi tulla ympäristön yksityiskohdista, ja maatilalla luonto on aina lähellä. 

Kun idea korusta on valmis, hän luonnostelee sen paperille ja siirtää valmiin luonnoksen sitten verkkoon. Hän sanoo, että hänellä on usein melko selkeä suunnitelma korua varten. Tällä hetkellä hän työstää sarjaa kaulakoruja eri väriyhdistelmillä ja rintakoruja. Kappaleista tulee sellaisia, joita voi käyttää vartalolla, mutta joita voi käyttää myös seinäripustuksina. Tänä kesänä hän esittelee töitään Juvalla ja lokakuussa St. Michelsissä. Tänä vuonna maaliskuussa Alexandra osallistui Korutaideyhdistyksen näyttelyyn Kaapelitehtaalla Helsingissä ja sen seurauksena Valtion taidetoimikunta osti yhden teoksen, mistä hän on hyvin iloinen. Hänen tulevaisuuden tavoitteenaan on osallistua näyttelyihin ulkomailla, laajentaa verkostoaan ja osallistua aktiivisesti näyttelyihin. 

Alexandra perusti oman yrityksen valmistuttuaan kultasepäksi ja työskenteli sen parissa kokopäiväisesti noin pari vuotta. Silloin hän valmisti pääasiassa sarjatuotantokoruja. Perheen perustamisen myötä hän piti taukoa omassa luomistyössään. Muutama vuosi sitten Alexandra alkoi keskittyä enemmän taiteelliseen puoleen, työtä hän on nyt tehnyt apurahan turvin. 

Konstrundanin aikana kävijät voivat vierailla Alexandran työhuoneessa, ostaa koruja, seurata hänen työtään ja kokeilla tuftausta. Hän on ollut mukana Konstrundanissa yhden kerran aikaisemmin ja nauttii asiakkaiden tapaamisesta, heidän kanssaan keskustelemisesta ja työprosessin esittelystä.

Kommer strax
Veronica Svenskberg