Artist Hanna Holma in front of a painting

Länsi Suomi: Hanna Holma, Hub Fenix

04.08.2023 klo 07:48
Nimi Hub Feenix tulee ”hub” sanasta joka tarkoittaa yhteenliittyvää paikkaa missä yhdessä toimitaan ja missä tapahtuu ja Feenixin symboliikkaa on, että paikan toiminta nousee vanhasta hylätystä sairaalan tuhkasta kuten Feenixin lintu.

Hub Feenix on 15000m2 vuonna 2020 perustettu kulttuuri- ja hyvinvointikeskus Meltolassa. Raisa Kaipainen ja Torsten Ruger osti rakennuksen joka on ennen toiminut vanhana keuhkoparantolana ja myöhemmin myös sairaalana. He näkivät mahtavaa potentiaalia isossa vaikuttavassa rakennuksessa ja mitä kaikkea paikka voisi tarjota monelle ihmiselle ja perustivat Hub Feenix. Oli hurjan rohkea teon ja keskus toimii nyt voittoon tavoittelematon luvuuden ja hyvinvointikeskuksena osuuskuntana pyörittämänä. Alue on upea, luonnon keskellä ja talossa on upeita ja inspiroivia tiloja ja seinillä on mahtavia seinä- ja koristemaalauksia.

Taide- ja hyvinvointikeskuksessa on noin 10 ihmistä joka pyörittää osuuskunnan toimintaaja on noin 10-15 vapaaehtoisia kaikin puolelta maailmaa. Rakennuksessa on erillaista toimintaa, on toimistoja, työhuoneja, kurssi- ja tapahtumatiloja, joogasali, konferenssi- ja seminaarisaleja. Hub Feenixissä voi taiteilijana vuokraa työtilaa ja talossa on järjestetty esim kirjoitusretriittejä, golfkerho ja on ollut nyrkkeilyharjoitukia. Talossa toimii myös ekokampaamo ja kahvila ja hoitotiloja löytyy. Hub Feenix on iso kulttuurikeskus.

Taiteilijat Hub Feenixissä vuokraa työhuoneita ja työskentelee itsenäisesti. Hanna Holma kertoo, että löytyy yhteinen keittiö, ihania parvekkeita ja terasseja missä voi viettää taukoja ja talossa on aina juttuseuraa ja on ihanaa kun voi puhua taiteellisesta työskentelystä muitten taiteilijoiden kanssa. Koskaan ei ole yksin, Hanna nauraa. Hub Feenixissä on myös residenssitoimintaa vuoden alusta. Tällä hetkellä Hub Feenixissä työskentelee esim. lastenkirjailija, mediataiteilija joka rakentaa tekoälysysteemiä jotka kertovat vitsejä. Talo on täynnä inspiraatiota ja luovutta. Taiteen työskentelyn ohessa voi käydä uimassa, metsäkävelylle tai vaikka moikkaa talon hevosia ja lampaita. Konstrundan aikana vieraat saavat kokea tämän upean kokonaisuuden.

Konstrundan viikonloppuna vierailijat saavat kokea kaikki valtavan kauniita tiloja ja käydä katsoa mitä kaikkea rakennuksessa löytyy. Kahvila on auki ja taiteilijoiden työhuoneissa tapahtuu mielenkiintoisia asiota. Menee helposti tunti tai enemmän kun tulee kokemaan Hub Feenixiä ja kaikki taiteilijat siinä.

Nicole Hjelt